porovnanie PCR a AG testov

Rozdiel medzi PCR testom a antigénovým testom

Jednu z najvýznamnejších úloh pri spomaľovaní a kontrolovaní pandémie zohráva včasná a presná diagnostika ochorenia COVID-19. Na diagnostiku aktívne prebiehajúcej infekcie koronavírusom sa používajú dva hlavné typy testov: testy na antigén a PCR testy. Každý z typov testov deteguje odlišnú časť vírusu a od toho sa odráža aj rýchlosť a presnosť jednotlivých testov. Aké sú teda medzi nimi rozdiely?

PCR testy

Od začiatku pandémie sú práve PCR testy tie, o ktorých počúvame najviac. Niet sa čomu diviť, keďže PCR diagnostika v súčasnosti predstavuje najspoľahlivejšiu možnosť detekcie vírusu (aktuálne prebiehajúcej infekcie).

Ako fungujú PCR testy?

Test je založený na detekcii genetického materiálu vírusu, čiže prítomnosti špecifickej vírusovej RNA. Stanovenie prebieha pomocou metódy RT-PCR, čo znamená polymerázová reťazová reakcia s reverznou transkripciou.

Prvým krokom je odber vzorky vo forme steru z nosohltanu a hrdla, keďže koronavírus osídľuje najmä dýchacie cesty. Vzorka je potom vložená do fixačného média, v ktorom je stabilná až 48 hodín.

Vzorka sa následne dopraví do laboratória a prvým krokom je izolácia vírusovej RNA zo vzorky. V druhom kroku nasleduje prepis RNA do cDNA a následne samotná PCR reakcia, ktorá umožňuje amplifikáciu špecifickej sekvencie vírusu. Reakcia prebieha vo viacerých cykloch. V každom sa za optimálnych podmienok zdvojnásobí množstvo genetického materiálu, čím sa môžu vytvoriť az milióny kópií špecifickej sekvencie.

Spoľahlivosť PCR testu

V prípade, že je vírus vo vzorke prítomný, tento proces umožní detegovať aj veľmi malé množstvo jeho genetického materiálu. V prípade, že vírus vo vzorke prítomný nie je, nedôjde k zmnoženiu genetického materiálu a výsledok je interpretovaný ako negatívny.

Vďaka tomu, že PCR test dokáže úspešne odhaliť aj najmenšie množstvo genetického materiálu vírusu ide o zlatý štandard na diagnostiku ochorenia COVID-19 s veľmi vysokou citlivosťou a presnosťou výsledku blížiacou sa k 100%.

Prečo je získanie výsledkov PCR testu zdĺhavý proces?

PCR testy majú oproti rýchlotestom určité nevýhody. Po odbere biologickej vzorky z nosa a hrdla si vzorka vyžaduje laboratórne spracovanie, čiže je potrebné špeciálne laboratórne vybavenie a skúsený personál. A tak proces od odobratia vzorky cez jej transport, namnoženie genetického materiálu, detekciu až po nahlásenie výsledku trvá minimálne niekoľko hodín.

Osoba, ktorá podstúpila test, preto väčšinou dostane svoj výsledok v rozpätí 12 až 72 hodín. Náročnosť realizácie testu sa odráža aj na jeho cene, ktorá je niekoľkonásobne vyššia ako v prípade antigénových testov.

Antigénové testy

Antigénové testy sa radia medzi typy rýchlotestov, pričom dokážu detegovať prítomnosť vírusu v akútnych štádiách infekcie, kedy má človek najvyššiu vírusovú nálož. Čiže v čase, kedy je najviac infekčný.

Ako fungujú antigénové testy?

V prípade antigénových testov sa vzorky získavajú výterom zo slizníc nosa, nosohltanu alebo zo slín. Na rozdiel od PCR metódy sa však nezameriavajú na genetický materiál vírusu, ale na stanovenie bielkoviny (antigénu), ktorá sa nachádza v obale vírusu. Ich senzitivita závisí od množstva vírusu na sliznici, najvyššia je v čase, kedy je množstvo vírusu v sliznici nosa a hrdla najvyššie, čiže 3 až 5 dní od nástupu prejavov ochorenia.

Vzorka s výterom sa vloží do skúmavky s tekutinou, ktorá zabezpečí uvoľnenie vírusu. Následne sa časť tekutiny odoberie a nanesie na testovaciu platničku. Ak sa vo vzorke nachádzajú cieľové antigény z vírusu v dostatočnom množstve, naviažu sa na špecifické protilátky upevnené na testovacom prúžku, čím vytvoria farebný pásik pri písmene T. Vtedy interpretujeme výsledok testu ako pozitívny. Aby sme vedeli, či test funguje správne, musí sa zafarbiť aj kontrolný pásik pri písmene C.

Veľkou výhodou oproti PCR diagnostike je jednoduchosť realizácie testu a rýchlosť stanovenia výsledku, ktorá je približne do 15 minút. Ďalšou výhodou je ich nízka cena v porovnaní s PCR testami.

Spoľahlivosť antigénového testu

To, ako spoľahlivo tieto testy fungujú závisí od viacerých faktorov, napr. ako fáza chorenia, množstvo vírusu vo vzorke, spôsob odberu a narábania so vzorkou. Z tohto dôvodu je citlivosť antigénových testov nižšia – na základe odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa môže pohybovať v rozpätí 34 až 80 %.

Preto pri nízkej vírusovej náloži hrozí riziko falošne negatívnych výsledkov a testy nemusia odhaliť človeka infikovaného vírusom. Naopak sa môže stať, že protilátky, ktoré sa nachádzajú na testovacom prúžku reagujú aj na antigény iných vírusov, čím hrozí malé riziko falošne pozitívnych výsledkov. Ak však osoba pociťuje príznaky ochorenia COVID-19 alebo má v tele vysokú vírusovú nálož, aj antigénové testy sú veľmi presné a porovnateľné s PCR testami.

rezervácia vyšetrenia covid-19

Ktorý test na COVID-19 si vybrať?

  • Antigénový test je vhodný na včasné zachytenie infekcie a rýchle rozlíšenie príznakov, ktoré majú vírusové ochorenia na začiatku často rovnaké. 
  • PCR test je vhodný na potvrdenie alebo vylúčenie ochorenia a zachytenie bezpríznakových šíriteľov ochorenia.

Prečo by sa mali aj zaočkované osoby pri objavení prvých príznakov otestovať PCR testom?

Aj napriek tomu, že očkovanie predstavuje najúčinnejšiu formu prevencie ochorenia COVID-19, nedokáže garantovať 100 % ochranu pred nakazením sa či šírením ochorenia. Ak ste aj plne zaočkovaný, odporúča sa ísť na test v prípade, ak pociťujete príznaky ochorenia alebo ste boli v kontakte s pozitívnou osobou na COVID-19, no príznaky nepociťujete.

Najnovšie štúdie ukazujú, že v niektorých prípadoch môže vírus šíriť aj zaočkovaná osoba, avšak riziko prenosu ochorenia na ďalšiu zaočkovanú osobu je omnoho nižšie ako v prípade nezaočkovanej.

Riziko, že zaočkovaná osoba infikovaná vírusom nakazí nezaočkovanú je o 63 % nižšie, v prípade delta variantu a ešte nižšie v prípade alfa variantu SARS-CoV-2. Je dôležité uvedomiť si, že percento ochrany pred šírením infekcie očkovanými osobami je ešte vyššie, vzhľadom k faktu, že väčšina zaočkovaných ľudí sa v prvom rade koronavírusom nenakazia.

Avšak stále je dôležité eliminovať riziko prenosu na minimum, a preto je vhodnejšie, aby zaočkované osoby uprednostnili PCR testy pred antigénovými testami, ktoré vedia detegovať aj najmenšie množstvo vírusu s vysokou presnosťou.

Potrebujete sa otestovať rýchlo, pohodlne a za rozumnú cenu? Neváhajte a rezervujte si svoj termín už dnes!

RT-PCR teszt – törlet

ÁRA

36,90 €

A SZOLGÁLTATÁS MEGRENDELÉSÉHEZ VÁLASSZA KI A TESZTELÉS HELYSZÍNÉT

Antigénteszt

ÁRA

16,90 €5,90 €-tól

A SZOLGÁLTATÁS MEGRENDELÉSÉHEZ VÁLASSZA KI A TESZTELÉS HELYSZÍNÉT

Zdroje:

https://theconversation.com/whats-the-difference-between-a-pcr-and-antigen-covid-19-test-a-molecular-biologist-explains-170917

https://www.newscientist.com/article/2294250-how-much-less-likely-are-you-to-spread-covid-19-if-youre-vaccinated/

https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/advice-on-the-use-of-point-of-care-immunodiagnostic-tests-for-covid-19

https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/coronavirus-disease-2019-testing-basics

https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/media/tlacove-spravy/typy-testov-pouzivanych-pri-diagnostike-ochorenia-covid-19?page_id=5351

Súvisiace články

Novuma

Novuma prinesie ešte viac možností testovania

Spoločnosť Rýchlotest-Covid sa stáva súčasťou značky Novuma, ktorá vám prinesie ešte viac možností testovania. Prečítajte si viac o tom, prečo vidíme zmysel v preventívnom testovaní a aké novinky sme si pre vás pripravili.

Čítať viac

End of COVID testing

Kedves Vásárlóink, 12.24. befejeztük a COVID-tesztet a nagyközönség számára.

Köszönöm a megértést.

A Rychlotest-Covid csapata